”Hvor længe?”

Det var ofte det spørgsmål, jeg fik når jeg fortalte at jeg flytter til Nuuk. Hvad skal jeg lægge i det? Er vi så vant til, at Grønland er noget midlertidigt så selvfølgeligt er der en deadline? Skyldes det at Danmark er så rasende dejlig at det er svært at undvære i flere år ad gangen? Eller at Grønland er så hårdt og barsk at man ikke kan holde til det? Ville jeg have fået samme spørgsmål hvis det var London, de Canariske øer, Thailand eller Malmö? Måske Nykøbing eller anden dansk by?

Men det er en uovertruffen ice-breaker til ethvert middagsselskab. Det gik op for mig, hvor mange i min omgangskreds, der havde en eller anden relation til Grønland, oftest ved at de selv har boet og arbejdet der i en periode. Og hvor lidt jeg har lyttet når de har fortalt om det. Jeg har bare ikke bidt mærke i det men det skal jeg da lige love for, at jeg fik indhentet nu. Det må være omkring en trediedel af alle, jeg taler med. Munden står ikke stille på dem når de deler deres egne oplevelser og erfaringer. Det er med julelys i øjnene og begejstring i stemmen. Eller er det nordlys J  Der er også nogle, der prøvede men hurtigt tog hjem igen. Dem hører jeg kun lidt om og de selv har ikke travlt med at fortælle om det. Men de findes og for balancens skyld må jeg nævne dem. Jeg tror der er flest positive og at det nærmest er udansk at tale negativt om Grønland. Jeg har en oplevelse af at Grønland er en del af den Danske selvforståelse. En væsentlig del og det ville gøre meget ondt, hvis Grønland en dag ikke længere var i Rigsfælleskabet. Så ville vi hellere sælge kronjuvelerne og Hesselø.

Danskerne sender omkring 4 mia til Grønland hvert år og har det vist helt ok med det. Det fylder i hvert fald ikke ret meget i den offentlige debat. Der kunne sagtens laves store og forargede overskrifter, som vi gør over mange andre ting. Men det sker bare ikke i samme grad. Grønland er noget særligt. Har en plads i vores hjerter. Til gengæld bliver vi også lidt skuffede når nogle grønlændere snakker om hvor slemt det er at være i rigsfællesskab med os. Det ville knuse vores hjerter hvis Grønland rev sig løst.


Det er en solopgang med indlandsisen som baggrund.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog